„Kopogtatós-húzós” játék

Ezt a játékot a diszlexia prevenciós foglalkozásokon gyakran használom. A célja, hogy a gyermek hallás útján különbséget tudjon tenni a rövid és a hosszú magánhangzók között. A rövid magánhangzók jele egy gyors, rövid koppintás az asztalon, a hosszú magánhangzóké egy egyenes vonal, amit az ujjunkkal húzunk az asztalon fentről lefelé (mintha ékezetet rajzolnánk).

A játék nagyon egyszerű: a gyermek elé rakom a képet (ha tud olvasni, akkor letakarom a kép nevét), kimondom mi látható rajta, neki pedig a hallottak alapján a fent leírt módon reprodukálnia kell a szóban található magánhangzókat.

              Pl. Síp: vonalhúzás           süni: kopogás, kopogás                 mókus: vonalhúzás-kopogás

Hogy vizuálisan megerősítsük az eddig gyakoroltakat, a mozdulatokat kiegészíthetjük eszközökkel is. A rövid magánhangzókat koronggal jelöljük, a hosszúkat pálcikával.

Kirakok a gyermek elé 10 képet, egyesével megnevezem őket, eleinte kicsit eltúlozva, erősen hangsúlyozva az időtartambeli különbséget. Ezután együtt elmutogatjuk kopogtatással és vonalhúzással a szavakat, majd a gyermek a korongokkal és pálcikákkal is kirakja a képek nevét.


Játék az irányokkal

 

Játék az irányokkal
4 éves kortól

Tovább


Szótagcsata

 

Szótagcsata játék
4 éves kortól

Tovább


Hang-nyomozó

 

Hang-nyomozó játék
5 éves kortól

Tovább


Kincskereső

 

Kincskeresés
5 éves kortól

Tovább


"Kopogtatós-húzós" játék

 

"Kopogtatós-húzós" játék
5 éves kortól

Tovább


Logi - lottó

 

Lottó játék
5 éves kortól

Tovább


Mocsár - játék

 

Mocsaras móka!
5 éves kortól

Tovább


Melyik Nagyobb?

 

Játék a számokkal
6-7 éveseknek

Tovább