Szótagcsata-Hangcsata-Abc csata

A következő játékok a helyes kiejtés gyakorlása mellett a fonológiai tudatosság fejlesztésére is koncentrálnak, a nehezített verzió segít az iskolás korosztálynak az abc sorrend gyakorlásában.

Szótagcsata:

A szótagolás egy jól ismert és nagyon egyszerű formája a fonológiai tudatosság fejlesztésének, az olvasástanulást is segítő alapkészség. Játékos formában már 4 éves kor körül is gyakorolható.

A gyermekek kapnak 10 kártyalapot, amit egymásra rakva, lefordítva maguk elé helyeznek. Mindenki felfordítja a legfelső lapot, majd egyesével „letapsolják”, leszótagolják a szavakat.  Akinek több szótagból áll a képe, az begyűjti a többiek kártyáit. Egyenlőség esetén újabb képet húznak. 

Ha a kártyacsomagban túl sok az azonos szótagszámú szó, akkor kipróbálhatunk egy olyan változatot, ahol a gyermek kitalál valamilyen tulajdonságot a képről. A „Milyen?” kérdéssel segítjük a gyerekeket, így minden játékos kibővíti a kártyáján található főnevet egy melléknévvel (pl.: kényelmes fotel, nagy fül, lila lufi, gágogó liba). A rengeteg variáció különböző szótagszámú szókapcsolatokat fog létrehozni, így kisebb eséllyel  fordul elő pontegyenlőség.

Hangcsata:

A hanganalízis a következő lépcsőfok, ez már nagyobb kihívás mint a szótagolás, olvasástanulás előtt álló gyerekeknek nagyon hasznos gyakorlat.

A játék menete ugyanaz, mint a szótagolós játéké: A gyermekek kapnak 10 kártyalapot, amit egymásra rakva, lefordítva maguk elé helyeznek. Mindenki felfordítja a legfelső lapot, majd egyesével  lebetűzik a szavakat. Az viszi el a kártyákat, akinek a szava a legtöbb betűt tartalmazza.

Abc csata:

A következő játék hasznos a betűrend gyakorlásához. Iskolás, olvasni tanuló, vagy olvasni már tudó gyermekeknek ajánlom. A gyermekek kapnak 10 kártyalapot, amit egymásra rakva, lefordítva maguk elé helyeznek. Mindenki felfordítja a legfelső lapot, majd megmondja a kép nevét/elolvassa a képen látható szót. (Példa: 3 játékos képei: madár, torony és robot.)  Az a játékos viszi el a kártyákat, akinek a képen látható szava legelöl van a betűsorrendben.


Játék az irányokkal

 

Játék az irányokkal
4 éves kortól

Tovább


Szótagcsata

 

Szótagcsata játék
4 éves kortól

Tovább


Hang-nyomozó

 

Hang-nyomozó játék
5 éves kortól

Tovább


Kincskereső

 

Kincskeresés
5 éves kortól

Tovább


"Kopogtatós-húzós" játék

 

"Kopogtatós-húzós" játék
5 éves kortól

Tovább


Logi - lottó

 

Lottó játék
5 éves kortól

Tovább


Mocsár - játék

 

Mocsaras móka!
5 éves kortól

Tovább


Melyik Nagyobb?

 

Játék a számokkal
6-7 éveseknek

Tovább